Biblioteques públiques electròniques

Aquesta setmana s’anunciava a la premsa i a la web del Cime la creació d’un portal de lloguer de llibres electrònics. Fins aquí tot molt be les sorpreses venen quant comences a aprofundir en el tema.

Segons la noticia al Diari Menorca es una gran novetat i posarà a l’abast del socis de les biblioteques públiques de Menorca de les principals novetats editorials. El mes xocant de tot son les dades que donen. Resulta que son 300 els títols els que es poden llogar. I mes xocant son els 10.000€ el que ha costat la broma. Tot el sistema es proveït per Libranda, una empresa privada que te els drets de distribució de e-books de un munt d’editorials.  A la web del Consell Insular l’informació no aclareix massa el tema.

Que inclouen aquests 10.000€, les despeses de manteniment de la web, durant quant temps?. No he pogut trobar mes informació sobre el tema ni a la web del CIMe, ni a la de les biblioteques públiques.  I mes quant te trobes amb noticies com aquesta on es posen en dubte la qualitat i els termes dels serveis de préstec.

Libranda des de els seus inicis acusada de no voler vendre llibres mes be de voler mantenir un sistema absurd de distribució dels mateixos. El DRM de Adobe Digitals Editions es potser la pitjor experiència d’usuari que te pots trobar a la WEB per adquirir productes o serveis.  I ho dic amb totes les lletres per que l’he sofert d’ençà vaig comprar-me un lector de llibres ja fa uns tres anys. A part de que l’usuari s’ha d’instal·lar un programa de Adobe i tenir un lector compatible, son les voltes que ha donar l’usuari per poder llegir el llibre comprat o llogat al seu lector. I si no fas servir Apple o Windows, com es el meu cas,  es pot convertir es tot un problema. També es permet la lectura del llibres sense haver-los de descarregar i llegir-los al “núvol”.

Per poder llogar llibres d’aquesta biblioteca virtual t’has de registrar a una de les biblioteques públiques de Menorca, però no ho pots fer via WEB. A aquestes alçades que per emprar  un servei WEB te tenguis que registrar presencialment a unes oficines es impresentable.  Seguiré investigant a veure si puc esbrinar res mes sobre el tema.

Per acabar, dubt molt que aquesta iniciativa sigui eficient, per els cost, 10.000€ son molts i segur que serien mes necessaris per millorar altres serveis de les biblioteques.

 

 

 

Deixa un comentari